Bloembollen in uw tuin


TULPEN ("langstelig" en "botanisch")

Ons tulpenaanbod bevat langstelige soorten die naast tuintulp ook als snijbloem te gebruiken zijn en een aantal zogenaamde botanische soorten. Deze staan wat dichter bij de wilde tulpensoorten. Ze zijn over het algemeen minder geschikt zijn als snijbloem, maar kunnen wel goed in potten en bakken geplant worden.
Er zijn drie groepen botanische soorten: Kaufmanniana's, Greigii's en Fosteriana's. Kaufmanniana's hebben geel stuifmeel en worden in het voorjaar (ze bloeien erg vroeg) veel bezocht door bijen en hommels. Greigii's hebben donker gestreept blad. Vooral Pedro is in dat opzicht opvallend en daardoor al voor de bloei een decoratieve plant. Fosteriana's zijn wat hoger dan de Kaufmanniana's en de Greigii's en hebben een opvallende slanke bloemvorm.
Als u tulpen in huis in bloei wilt brengen zijn Ancilla en Portland de meest geschikte soorten. Andere soorten worden binnen gemakkelijk erg lang. Tulipa Tarda is een specie tulpje. Dat wil zeggen een wilde soort die niet door kruising tot stand is gekomen.

Verwildering van tulpen
Over verwildering van tulpen bestaan veel misverstanden. Het is niet zo dat botanische tulpen of specie tulpen het in dat opzicht beter doen dan andere soorten. Echt verwilderen (zich uitbreiden) doen tulpen eigenlijk geen van alle, daarvoor is ons klimaat te verschillend van de natuurlijke standplaatsen van de tulp (Centraal Azië). Wel houden sommige soorten het in de border langer uit dan andere, als u ze gewoon laat zitten. Voorwaarde is dat de planten na de bloei de uitgebloeide bloem wegneemt (koppen) en nog vier weken voldoende licht, water en voeding hebben om een nieuwe bol te vormen die groot genoeg is om het volgend jaar weer te bloeien. Dit lukt het beste met soorten die al hun groeikracht in één nieuwe bol stoppen. Als een tulp meerdere nieuwe bollen maakt, zullen die in de tuin vaak te klein blijven om te bloeien. U vindt dan na enkele jaren alleen nog een bosje zogenaamde eenbladers zonder bloemen. Soorten die we kunnen aanbevelen voor vaste beplanting zijn o.a. AdRem, Ile de France, Kees Nelis, Silver Dollar en Yokohama. Een bekende combinatie van tulpen met vaste planten is (grootbladige) vergeetmeniet met roze tulpen, zoals die te zien is op foto's van de tuin van Monet in Giverny. Uit ons sortiment is Swiss Dream een roze tulp die hiervoor fors genoeg is en die het jaren vol zal houden.

Naar boven
Tulpen als eenjarige
Als u tulpen als eenjarige planten gebruikt heeft u twee mogelijkheden. De eerste: u haalt de planten met de bollen na de bloei uit de grond en u gooit de bollen weg in de groene bak. De tweede: u probeert de planten na de bloei zo lang mogelijk in goede conditie te houden en u rooit de bollen op als de plant begint af te sterven. De grootste bollen (omtrek meer dan 8 à 9 cm) bewaart u droog en luchtig om ze in de herfst weer te planten (op een andere plek in verband met bodemziektes). Of dit lukt hangt sterk af van de plaatselijke omstandigheden.

Als snijbloem (in de groentetuin)
Als u een groentetuin hebt kun u heel geschikt op een paar vierkante meter een zee van snijbloemen telen in het seizoen dat er toch ruimte over is naast de boerenkool en de prei. Voor de snij kun u 100 tot 150 tulpen op een vierkante meter kwijt. U plant de tulpen wat ondieper dan in de border (ongeveer 2 cm grond boven de bollen), zodat u bij het oogsten de plant met bol en al uit de grond kunt trekken. Als u de bloem oogst heeft de nieuwe bol toch geen kans om groot genoeg te worden. Neemt u contact met ons op voor een aanbieding van 144 bollen speciaal voor de snijbloemenhoek.
Naar boven

NARCISSEN

Narcissen kunnen makkelijker in de tuin overblijven dan tulpen, doordat ze niet elk jaar nieuwe bollen hoeven te vormen. Bij de narcis blijft de oude bol bestaan en wordt onder gunstige omstandigheden elk jaar wat groter. Bijna alle soorten zullen het tweede jaar zelfs meer bloemen geven dan het eerste jaar. Als de bollen zich uiteindelijk gaan splitsen kan het aantal bollen dat bij elkaar staat te groot worden, waardoor de bloei minder wordt. U moet u de bollen dan 's zomers een keer opgraven en met wat meer ruimte weer uitplanten.
Een aantal soorten is gevoelig voor vorst. De soorten Tête-à-Tête en Tête Rosette hebben bij strenge vorst beslist bescherming nodig in de vorm van een laag bladeren of ander organisch materiaal. In de catalogus is aangegeven welke soorten bij uitstek geschikt zijn als snijbloem of voor huisbroei op een pot. Maar eigenlijk kunt u elke narcis snijden en zeker buiten kunt u alle narcissen ook heel goed in potten en bakken planten. Het is eigenlijk vooral een kwestie van smaak. In potten of bakken moet u wel meer oppassen voor vorst. Daarbij werkt de kou namelijk veel sterker door dan in de grond. Dus binnen halen of heel goed afdekken. Op een balkon helpt afdekken niet, omdat de kou daar niet alleen van boven komt maar ook van onderen.

Naar boven

KROKUSSEN

Bij krokussen komt het blad eigenlijk pas na de bloei tot ontwikkeling. Als u de krokussen wilt overhouden moet het blad tot eind juni niet afgemaaid worden. In principe geldt dat er net zoveel nieuwe bollen worden gevormd als dat er spruiten op de geplante bol zitten. Hoeveel bloemen deze bollen het volgende jaar weer gaan voortbrengen hangt af van hoe groot ze worden en dus van hoe goed ze het bij u hebben.


ALLIUMS

Alliums zijn van dezelfde familie als de ui, prei en bieslook. Bij de sieruien komt de bloem meestal later tot ontwikkeling dan het blad. Bij sommige soorten is het blad al niet meer zo mooi als de bloem tot ontwikkeling komt. Allium Gladiator en Allium Mount Everest kunt u om die reden het best achter lage of middelhoge vaste planten zetten, waar de bloem dan bovenuit komt.
Alliums zijn winterhard en kunnen dus na de bloei in de grond worden gelaten. De meeste soorten vermeerderen zich snel, waardoor het aantal dat op een kluit staat te groot kan worden. In dat geval kunt u ze 's zomers oprooien, tot de herfst bewaren en de grootste bollen dan weer planten. Allium christophii (syn. A. albopilosum) is een geval apart. Uit de bol vermeerdert deze soort nauwelijks, maar hij vormt wel veel zaad. Dit zaad kunt u wanneer het rijp is gewoon op de grond laten vallen. Het volgende voorjaar zullen zich dan minuscule uieplantjes vormen, waaruit op een paar centimeter diepte kleine bolletjes ontstaan. Het duurt vervolgens een paar jaar tot deze uitgroeien tot bloeiende planten.
Alliums houden van zonnige warme standplaatsen. Ze zijn als nectarbron geliefd bij bijen en hommels.
Alle alliums kunnen als snijbloem gebruikt worden en blijven opvallend lang mooi in de vaas.
Naar boven

BRODIAEA

wordt ook wel mini-agapanthus genoemd, vanweg de gelijkenis van de bloem. In sommige boeken vindt u deze plant onder de naam Triteleia laxa. De knollen zijn niet winterhard. Daarom moet u bij vorst goed afdekken. U kunt de knolletjes ook warm bewaren (kamertemperatuur) en in het vroege voorjaar planten. Uitstekende snijbloem.


FRITILLARIA

Fritillaria meleagris of kievietsbloem komt in ons land (zij het zeer zeldzaam) ook in het wild voor. Hij houd van vochtige voedzame grond en kan zowel in de zon als in de schaduw. Onder gunstige omstandigheden kan het goed verwilderen. Fritillaria imperialis (keizerskroon, stinklelie) is ook een overblijvende plant. Als de bollen later dan september geplant worden bestaat de kans dat er het eerste jaar geen bloem verschijnt. De bollen kunnen 's winters blijven zitten maar moeten bij strenge vorst wel afgedekt worden. Bij uit de grond halen en weer planten is de kans op beschadiging er groot en daar kan de bol absoluut niet tegen. Fritillaria persica is wat behandeling betreft te vergelijken met Fritillaria imperialis.


SNEEUWKLOKJES

Sneeuwklokjes kunnen de tuin tot leven brengen in een periode dat de meeste andere tuinplanten in diepe winterrust zijn. Ze gedijen vooral op plaatsen waar ze in het vroege voorjaar zonlicht krijgen, en waar de bodem ’s zomers koel blijft door beschaduwing. Dus onder bladverliezende bomen of struiken, of in de border tussen vaste planten die zich later in het jaar ontwikkelen.

Klik hier als u meer wilt weten over sneeuwklokjes.
Naar boven

BLAUWE DRUIFJES

Muscari armeniacum of blauwe druifjes zijn weinig kieskeurig. Ze zullen zich op de meeste plaatsen jarenlang handhaven. Ze kunnen zich ook verspreiden via zaad, maar dat lukt alleen als u niet de gewoonte hebt om regelmatig te schoffelen. Dat geldt algemeen bij verwilderende bollen. De eerstejaars kiemplantjes van de meeste bolgewassen zijn erg klein en lijken zo sterk op gras dat de al te keurige tuiniers ze meestal uitwieden.


IRIS

Iris hollandica moet bij strenge vorst goed worden afgedekt. Het is een uitstekende snijbloem, al heeft hij de naam gekregen dat de bloemen soms niet uitkomen. Dat komt dan omdat de bloemen te vroeg zijn gesneden. Wacht met snijden totdat er een streep kleur uit de knop tevoorschijn komt. U kunt de bollen (mits 's winters afgedekt) in de grond laten zitten, maar er zullen na enkele jaren teveel bollen op een kluitje staan. Dan moet u nadat de plant is afgestorven de bollen rooien en de grootste in de herfst weer planten.
Naar boven

HYACINTEN

Hyacinten (Hyacinthus orientalis) kunnen in de tuin geplant worden, in bakken buiten of in potten of glazen binnen. Om hyacinten binnen in bloei te brengen moeten ze na het opplanten eerst 8 weken op een koele plaats worden weggezet (donker is niet nodig, alleen een temperatuur onder de 12ºC is belangrijk).
De bolmaten die wij aanbieden zijn niet heel dik. Dit levert bloemen op de misschien wat minder zwaar zijn dan u gewend bent, maar ze hebben het voordeel dat ze minder snel omvallen en veel natuurlijker ogen. De reuzenhyacinten die u misschien van de Keukenhof kent, worden stuk voor stuk met een ijzeren pen overeind gehouden.
Over de spaanse boshyacint verschillen de deskundigen al jaren van mening over de juiste naamgeving. Scilla campanulata, Scilla hispanica, Hyacinthus campanulatus en Endymion hispanicus zijn enkele namen die in de loop van de jaren de revue gepasseerd zijn. Hij moet in ieder geval niet verward worden met de engelse boshyacint (Scilla non-scripta). Hoe het ook zij, we hebben een blauwe, witte en de roze variant aan te bieden. Ze ogen heel natuurlijk en ze zijn uitstekend geschikt voor verwildering. Na de bloei vormen de planten gedurende korte tijd een enorme bladmassa, maar na enige tijd is dat weer even snel spoorloos verdwenen.


OXALIS

Oxalis adenophylla is een redelijk winterhard gewasje, dat bij strenge vorst een dek nodig heeft. Het gewasje produceert in mei-juni gedurende 4-5 weken elke dag nieuwe bloemetjes.
Naar boven